Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Postagalambok teljesítmény fokozása

A minőségi takarmány mellett fokozhatjuk a galambok teljesítményét gyógynövényekkel,természetes szerekkel is.

 

article preview

Szódabikarbonátos fürdő:

10 l. hidegvíz egy pupozott evőkanál szódabikarbonát, 1marék konyhasó, 6-8 csep ánizsolaj , A galambok száradása után, fogj meg néhányat, csugd be a szemed , az érzés magáért beszél, Olyanok lesznek mintha valami nagyon finom selymet fognál.

Izomláz: a tüneteket mindenki jól ismeri. A megterhelt izomzat 12-14 órával később, vagy a mozgást követő másnap merevvé, fájdalmassá válik, esetenként megduzzad. A mozgást nemcsak fájdalom jellemzi, hanem a beszűkült mozgás és esetenként izommerevség. A tünetek arra utalnak, hogy nem tartottuk be a fokozatosság elvét, túlterheltük galambjainkat. Különösen igaz ez azoknál, akik nem megfelelő tréninget alkalmaztak

A cél az izomzat vérkeringésének és oxigénellátásának javítása, így elkerülhető az izomláz. Ha erre Csodát tehet az idejében végzett gyógynövényes fürdő , megelőzheti az izmok megmerevedését, az izomlázt. Ezek a fürdő során a bőrön át alaposan felszívódnak, így fejtik ki hatásukat, ezzel az izmokban, ízületekben lazul, oldódik a görcsös állapot, a fájdalom is csökken. A görcsös, bekeményedett izomzat által leszorított idegek, erek ismét el tudják látni feladatukat, akadálytalanul működnek, így nem okozhatnak további fájdalmat.

Az alábbi gyógynövények jöhetnek számításba:

 • boróka (izomlazító, fellazítja a stresszpontokat)

 • koriander (izomlazító)

 • erdei fenyő (lazító, hűsítő)

 • borsmenta (hűsít és csillapítja a fájdalmat)

 • fodormenta (hűsít, fájdalmat csökkent)

 • orbáncfű (gyulladást és feszültséget csökkent)

 • levendula (old, lazít, nyugtat, csillapít)

 • rozmaring (élénkít, oxigént juttat az izomszövetekbe)

 • citromfű (nyugtat, izomgörcsöt old, antivirális)

 • izsópfű (fájdalomcsillapító, antiszeptikus)

 • csalánlevél (ásványi anyagok széles skáláját tartalmazza, vitaminpótló, antireumatikum, gyulladást csökkentő anyagokat tartalmaz)

 • cickafarkfű virág és levél (fájdalomcsillapító, izomlazító, nyugtató, )

 • lándzsás útifű (gyulladásgátló, sebgyógyító, )

 • gyermekláncfű levél és gyökér (vitamin- és ásványi anyagot pótló, lazító, gyulladáscsökkentő, becsomósodott izomra akár krémbe is hatásos)

 • aranyvessző (ízületek, izmok gyulladásait csökkenti)

 • nyírfalevél (reuma elleni szer)

 • fűzfakéreg (antireumatikum, feszültséget old, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító)

 • mezei zsálya (gyulladásgátló, antiszeptikum, sebgyógyító)

 • fekete nadálytő levél és vagy gyökér (gyulladáscsökkentő, puhító, regenerálja a csontok törését, az izmokat)

 • kakukkfű (fájdalmat csillapít, gyulladásgátló)

 • mezei zsurló (ízületi gyulladást csökkent, ásványianyag-pótló                           Készítsünk fürdőt!

 

Fájdalmat enyhítő, lazító gyógynövényes fürdő készülhet az alábbiakból:

 

 • aranyvesszőfű (10)

 • borókabogyó (5)

 • zsurlófű (10)

 • csalánlevél (10)

 • nyírfalevél (10)

 • levendulavirág (5)

 

Elkészítése: a megadott arányban keverjük össze a gyógynövényeket. Töltsünk a keverékből 4-5 evőkanállal egy vászonzacskóba, majd szorosan kössük be a zacskót. Tegyük a fürdetőtálba, majd ötsük rá a forró vizet, amit később hideg vízzel keverjünk kellemes hőmérsékletűre.Illóolajos ( ánizs, levendul, borsmenta) A jó minőségű illóolajak nem, vagy csak nehezen oldódnak vízben, ezért használat előtt egy-egy csepp illóolajat kevéske akácmézben, tejben, felolva.Hatékony lehet a tengeri sós, különösen a Holt-tengeri sóval és almaecettel dúsított fürdőzés,

 

Megnevezés

Men-nyiség

%

Hatóanyag

Felhasz-nálás

Mentol

2

K-opioid Gyenge fájdalom csillapító, légutakat is tisztítja.

Főzet + olaj

Bors menta. Virágzás ellőtt leveleket szárítva.

15

Mentol észterek. Gyulladás csökkentő, enyhe fájdalom csillapító. Légzés tisztító-

Főzet

Árnika virág szárított

(Árnika montana) Angyal gyökér, Kappanfű

10

Vérbőséget okoz, Antiszeptikus hatású,

Gyulladás csökkentő, fájdalom csillapító.

Főzet

Belsőleg szigorúan tilos használni.!

Kamilla szárított

 

0,2- 0,7% (akár 1,4%-ig is elmehet) sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), tartalmaz

 

Főzet

Főleg gyuladás csökentő hatású

Kas virág szárított

gyökér és szár is alkalmazható

10

immunstimuláló és gyulladásgátló

kilamidok, cikóriasav származékok (átlagosan 0,3%),glikolproteinek, nagy molekulasúlyú poliszacharidok, flavonoidok,

monoterpének, kávésav-származékok.

 

Főzet

Hamamelis szárított

10

Érszűkítő, gyulladás csökkentő

Főzet

Körömvirág (calendula oficinális)

10

Fertötlenitő és gyuladás gátló hatású.hatóanyag

illóolajakat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokatflavonoidokatszaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalma

 

Főzet

Nagy csalán szárított

13

hangyasavatacetilkolintszerotonint és hisztamint tartalmaz

fertötlenitő, gyuladást csökentő, vérbőséget okozva serkenti a gyógyulási folyamatott.

 

Főzet

Feketenadálytő gyökér ( Forrasztófű)

10

gyökérdrog (Symphyti radix) allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, 8-10 cseranyagot, nyálkaanyagokat tartalmaz. Segíti a zuzódások ,húzódások inak, izmok, ízületek regenerálódását.

 

 

Főzet

Bodza virág száritott

10

  

Csak a virágzatát használjuk mivel a termése erjesztés vagy hökezelés nélkül mérgező. Antiszeptikus, fertőtlenitő. Víz hajtó hatása miatt serkenti a salak anyagok kíürülését.

főzet

Masszázs:

Látszólag örült örült ötletnek tünhet ,de nincs sem humán ,sem pedig állat sport ,ahol a masszázs ne lenne beiktatva a felkészülési programba. Söt a verseny lovaknál alkalmaznak egy tréning perioduson belül töbféle masszázst, pl. vízsugaras masszázs mély masszázs akupunturás masszász, ízületek kímélése céljából, víben való merüléses jártatást valamint uszást.

Sport masszázs:

A sport masszázs a Svéd masszázs egyik változata illetve ebből a masszázs fomából kialakult mély masszázs forma. Lényege az izomzatra viszonylag erős nyomással hatni, miáltal az izomzatban lévő vérerek, nyirok erek kitágulnak, és ezzel javul az anyagcsere folyamat, mely hatása kihat a regeneráció hatékonyságára. A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben közvetett úton (neurohormonális) befolyásolják a sejtek működését. elsősorban lokális (helyi), de a távoli szervekre is hatással van az idegrendszer útján.

Helyi hatások:

A mechanikai ingerek kitágítják az ereket, javul a vérellátás, az oxigén és tápanyag ellátás, gyorsítja a nedv keringést ezáltal a fáradságot okozó termékek kiürülését. A masszázs pozitív hatására nagyobb területen alakul ki értágulat. Csökken a vérnyomás melynek eredménye a szív terhelésének csökkenése.

Távólhatásók: Közvetett úton tudunk reflexes irányítással hatni a bőr alatt található idegvégződések ingerlésével a beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára, befolyásolhatjuk a szerv működését. Létre jöhet ún. konszenzuális hatás, vagyis az egészséges oldal kezelésekor reflexes úton létrejönnek ugyanazok a pozitív hatások az ellen oldalon is. Így lehet például a begipszelt kar csontjaiban, izomzataiban kedvező hatást elérni az egészséges ellen oldal masszírozásával. Általános hatások: Fokozódnak a nedvkeringések (vér, nyirok), az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, emelkedik a testhőmérséklet, nő a vizelet kiválasztása, mélyül a légzés, jótékonyan hat a bőrre, a kötőszövetre, az izomzatra, az idegrendszerre. A masszázs hatása a bőrre és a kötőszövetre: A mechanikai hatásra meggyorsul a szarupikkelyek leválása, így a hám kicsit megvastagodik, edzettebbé, ellenállóbbá válik. A bőr sejtjei, rostjai megújulnak, rugalmasabbakká válnak. Lassul az öregedés folyamata. A test térfogata masszázs hatására mérhetően kisebb lesz. Csökkenek a keringési zavarok. A kötőszövetben található kóros anyagcsere termékek felszívódása felgyorsul, a bőr alatt lévő feszülések, letapadások megszűnnek.
A masszázs, hatással van az izomzatra, meggyorsítja az anyagcserét, a bomlástermékek eltávozását. Megszünteti a fáradságérzést, az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, teljesítő- képessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz. Nyugtatóan hat az idegrendszerre, Ellátja az agyat a szellemi munkához szükséges friss, oxigénben és tápanyagban gazdag vérrel. A masszázs hatása ugyan egyforma gyakorlatilag ugyanazok a folyamatok mennek végben a szervezetben. De mégis különbséget kell tenni a verseny, illetve tréning előtti és utáni masszázsnál. Míg verseny (tréning) előtti a teljesítmény növelésben, illetve az elfáradás kezdetének szakaszát tolja ki időben. Addig a verseny ( tréning) utáni masszázs a regenerációs folyamatokban játszik jelentős szerepet.

Tisztító tea:

Hatás mechanizmus:

Ezek a növények általában olyan anyagokat tartalmaznak, melyek vízhajtó hatásúak. Ez által kissé hashajtó hatásúak is, melynek következtében a széklet kissé megnövekszik, esetenként amennyiben már jelen van valamilyen bakteriális fertőzés, gyenge hurutos széklet is jelenezhet. De jellemző rájuk az antiszeptikus hatás is. De ezek a természetes antibiotikumok töbnyire önmagukban nem ölik meg a fertőző baktériumokat de szaporodásukat jelentősen csökkentik. Általában probiotikum egyszeri alkalmazásával ez a probléma megszűnik.termékek kiürülését a szervezetből, és vértisztító hatásúak is.

Megnevezés

 

Hatóanyagok:

Alkalmazás:

Hatás mechanizmus

Akác virág

(Robinia pseudoacacia, L.)

 

 

A levelében flavonok, úgymint acacetinapigenindiosmetinluteolin mutathatók ki nagyobb mennyiségben, amelyek 7-O-β-D-glükuronopiranozil-(1 → 2)[α-L-ramnopiranozil-(1 → 6)]-β-D-glükopiranozid formájában vannak megkötve[2]. Virágában robinin nevű flavonol fordul elő

Fözet

Gyomorsav  panaszok ellen, 

Javasolt alkalmazásuk: Érkezés után

a víz és energia háztartás helyre

állítása után

ívó vízhez adagolva tea egy

két alkalommal.

Árva csalán,(Lamium)

 

 

 Vizelethajtó, ezért a magas vérnyomás kiegészítő kezelésére is alkalmas. Gyulladáscsökkentő tulajdonságát húgyúti és vesegyulladás esetén, főként baktériumölő,

 

Elősegíti a kiválasztást, valamint

gyulladásgátló hatású.

Nagy csalán,(Urtica dioica)

 

 

A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok
Kiemelkedő a magas vas és szelén tartalma
4 fajta klorofillt tartalmaz
Hamujában nagy mennyiségű meszet, ásványi sókat, fehérjéket találunk
Savak közül: aszkorbinsavat, fahéjsavakat, ecetsavat, a csalánszőrök hangyasavat tartalmaz
További fő hatóanyagok: acetilkolin, fitoszterin, hisztamin, szerotonin, flavonoidok, glikozidok, szterolok, karotinoidok
Béta-szitoszterol (csak a gyökerekben)
sókat, fehérjéket találun

 

 

Bodza virág,(Sambucus nigra)

 

 

Flavonoidok: 2-3 % (rutin, kvercetin, sambucin) Szaponinok: (urzolsav)
- Klorogénsav Ciánglikozid (sambunigrin)
- Illóolaj: 0,1-0,2 % Nyálkaanyagok

 

 

A készített gyógytea enyhíti a lázas

megbetegedések felső légúti tüneteit.

Izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, valamint

váladéktermelést serkentő, köptető hatású.

 

Bazalikum (Ocimum basilicum L.)

 

 

illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

 

 

Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás 

tüneteit.

Bors menta,(Mentha × piperita)

 

 

Illóolajokat tartalmaz, elsősorban mentolt.

 

A menta leveléből főzött tea jó megfázás,

influenza, emésztési zavarok,

valamint fejfájás, izom- és izületi fájdalmak ellen

Fodor menta.(Mentha spicata)

 

 

Illóolajokat tartalmaz, elsősorban mentolt.


 

 

A menta leveléből főzött tea jó megfázás,

influenza, emésztési zavarok,

valamint fejfájás, izom- és izületi

fájdalmak ellen.

Gyermeklán-cfű

(Taraxacum officinale)

 

Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonokszeszkviterpénjei.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokatvasatszilíciumotmagnéziumotcinket és mangánt.

 

A keserűanyagok serkentik az emésztést,

így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő

és emésztést javító gyógynövényünk,

melynek gyulladáscsökkentő hatása is van.

Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai

epe- és májbántalmak esetén jótékony

hatással vannak a szervezetre.

 

Nyírfalevél.

 

A nyírfa hatása minden bizonnyal a szalicilátoknak és vírusölő vegyületeinek (betulinsav) köszönhető.

 

 

Gyógyhatása
illetve húgyúti és vesefertőtlenítő szer.
Vízhajtó tulajdonságát viszonylag magas C-vitamin tartalma
is elősegíti. A betulinsav a sejtekre mérgező, és bizonyo
s származékai (amidok) vírusölő hatást fejtenek ki.

Levendula.

 

levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Tartalomanyagai: illóolaj (1-3%), fő összetevői a linalol (20-25%) és linalil-acetát (30-40%), cserzőanyagok, rozmaringsavkumarinokflavonoidok

 

 

Idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató

 gyógyteakeverékeknek

Lándzsás utifű.

(Plantago lanceolata)

 

Fő hatóanyaga az aukubinglikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot, cinket.

 

 

 

 

 

A növényt gyógynövényként használják.

Fő hatóanyaga az aukubinglikozid, C-vitamint

A lándzsás útifű jó baktériumölő,gyulladáscsökkentő

A légutak gyulladásos megbetegedéseiben,baktériumölő

 gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Oldja a letapadt nyákot

Borágó. Borago officinalis L.)

 

 

 

Kitűnő tulajdonságai főleg kalciumkálium- és és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhető.

Flavonoidokatalkaloidokat és némi illóolajat tartalmaz. Magjában sok a gamma-linolénsav: ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze.

 

 

 

 

Izsop

(Hyssopus)

 

 

Illóolaj, fő alkotóeleme a pinokámfon: flavonoidok, ajakosokra jellemző cseranyagok, mint a rozmaringsav, marrubin és más diterpén keserűanyagok.

 

 

 

A leveleik, és virágai főzetét a tüdő, és a torok gyulladásos

megbetegedései esetén alkalmazzák, valamint k

ülsőleg zúzódások kezelésére.

Kakukfű. Thymus

 

 

illóolaj (timol, p-cimol, borneol, linalool, cineol), cserzőanyag, keserűanyag, gyanta, szaponin

 

 

Orvosi zsálya(Salvia officinalis)

 

 

1-3% illóolaj, 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida(tbc bacillusokra hat), 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool

 

 bélhurut ellen nagyon jó hatású.

Idegerősítő hatása is ismert

 

Pemetefű (Marrubium vulgare)

 

 

Marrubin s egyéb diterpén keserűanyagok, flavonoidok, némi illóolaj.

 

 

 

 

 

Segíti az emésztést, és általános étvágy-,

illetve anyagcsere-fokozó. A növény virágos

hajtásvégeinek köptető hatása van, valamint

serkenti a hörgőkben lévő váladék

elfolyósítását. A légutakban

gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a légcsőhurut tüneteit.

Tárkony.(Artemisia dracunculus)

 

 

A növényi drog illóolajat (esztragolt), flavonoidokat és kumarinokat tartalmaz.

 

 Vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

Máriatövis.

(Silybum marianum)

 

 

A tinktúra (alkoholban kiáztatott nagyon erős hatású növényi kivonat - cseppekben adagolják) fokozza az epekiválasztást, és csillapítja a görcsöket. A teaforrázatot enyhe emésztési zavaroknál, valamint az epeműködés zavarainál használják. Kiegészítő kezelésként az idült májgyulladásnál és májzsugorodásnál alkalmazzák. Gyakran társítják más gyógynövényekkel, így például gyermekláncfűvelfecskefűvelarticsókával vagy boldófával.

 

A szilibinin „méregteleníti”

a májat, és elősegíti a regenerálódását.

Kamilla.

 

A drog (Chamomillae flos) 0,2- 0,7% (akár 1,4%-ig is elmehet) sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat és glikozidjaikat, kumarinokat, nyálkát tartalmaz.

 

Gyakran használják légúti problémák,

gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén és

nyugtató hatása miatt is.
Angol kutatók egyértelmű bizonyítékot

találtak arra, hogy a kamillatea hozzájárul az

immunrendszer megerősödéséhez, így segíti

a légutakat a fertőzések elleni küzdelemben.
A kamilla ugyanakkor izomlazító hatású

a


forrás:  http://sky-steeds-postagalamb.hupont.hu

  

 
 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2020 >>


Statisztika

Most: 4
Összes: 161092
30 nap: 6913
24 óra: 228